Час збирати каміння... або Кому потрібна така бруківка в Чернівцях?

Про ЄС нині модно говорити. Говорити пафосно, емоційно, надавати політичного забарвлення, а я його згадаю легенько, між рядків. ЄС – одне, а дороги до нього різні. Хтось вже вродився там, хтось йде туди, висловлюючи свою думку на площах, хтось продовжуючи працювати у себе в кабінетах. Неважливо. Але поки всі ми йдемо такими Дорогами як у нас, то дістанемося ми туди каліками і інвалідами, лишніми ротами для європейців, претендуючи на їх соцвиплати. Та, якщо чесно, мені, саме зараз основне — не все одно тільки одне моя безпека і здоров’я…
    Їдемо ми сьогодні в обід  автомобілем по вулиці Руській, щедро вкритій  буковинським обличчям – бруківкою. (Вже згідно пізніших роз’яснень, розумію, що в автівках є якась штука, яка реагує на щільний контакт колес із землею і тоді лише дозволяє гальмування – приблизно так). Перед нами здоровенний і дорогезний джипяра, вібрація і підкидони неімовєрниє – гальмування не проісходить, і в нас два варіанти, або ми ґвалтуємо в зад джипяру, або ми добровільно ґвалтуємо свій перед об бордюр. Звісно обираємо другий варіант, і як наслідок прямо посеред Руської  стоїмо міняємо колесо, я з перемазаною шоколадом мармизкою (не їжте шоколадок на передньому сидінні) і забитою ногою, водій із запаскою в руках і словоблудом в роті – отакі двоє.  Маючи 10 хв, рівно за стільки він поміняв колесо, я оцінюю довколишню бруківку і згадуються мені плітки кількарічної давності про те, що хотіли якось приїхати до нас німці і викупити нашу бруківку. Всю. А замість неї застелити в Чернівцях цнотливо-чисте асфальтове покриття. Але комусь вистачило розуму бовкнути, мовляв – Чернівецька бруківка – то наше обличчя,  велика цінність, символ і бла-бла-бла, ні, валіть собі до своєї Європи, бруківку не віддамо. Ото думаю нині таке обличчя потребує значної пластичної операції….ми запізнилися, хто на роботу, хто на пари, річ не в тім.
   Але вже буквально годину назад їду на задньому сидінні маршрутки. Дивлюся у вікно заднє, романтіка, всі діла. По бруківці, ліхтарі обабіч дороги освічують пройдений шлях.  У Камерона в «Титаніку» була схожа сцена – коли Роуз вирішила скакнути за межі корабля, там вона стоїть дивиться на хвилі океану, освічені місяцем і зорями. Отаким ефектом мене вразила чернівецька бруківка. Те, що вдень здається більш – менш рівним, при певному освітленні здається, що тебе зараз накриє цими нерівностями ( а якщо врахувати похитування, вібрацію, взагалі і на море можна не їздити))).
  Мій тато, коли їде навідати своїх батьків в село віддає перевагу об’їзному шляху і довше, аніж напряму через центр міста. Серед своїх друзів він аргументує це тим, що коли була попередня машина, то через кілька місяців їзди Головною вулицею, ходова автомобіля стала нагадувати досвідчену проститутку.
   Ще 50 років тому ніякого дискомфорту бруківка не викликала, коли останні трамваї їздили, бо автівок мало, а рейки вони камінь не особливо зачіпають. Але в нинішніх умовах, здається хтось переплутав поняття історично цінного і архаїчного застарілого.
   Чи потребують Чернівчани такого побитого життям обличчя? Адже, дорога має здатність зношуватися, постійні ремонти комунальних мереж, які  в прямому сенсі камінь на камені не залишають після таких операцій, не знаю як вам, але мені бруківка ні їздового, ні естетичного задоволення не приносить. То звісно вдобно, ніц не міняти, а смертні хай свої тачки ремонтують, ремонтники хай тішаться, але от питання, а якби ми обрали перший варіант ( я про джипяру) – де гарантія, що особисто для мене, що все обійшлося лише забитою ногою і личком в шоколаді?....

18 коментарів

Максим Татарченко
Бруківку можна по-різному класти. Нормально покладена бруківка досить таки непогано служить. Інше діло, що за останні пару років, поперекладали її абияк, вона і просіла. Звідси й усі ями, вібрація, розбита підвіска і таке інше. Ви що, справді думаєте, що авфальтове покриття, було б краще. Так, перші 1-2 роки безумовно, а далі все б стало гірше і фіг би хто ті вулиці потім би латав, ямковий максимум. А скоріше всього би розрили й залишили років так на 2. Подивіться на вул. Богдана Хмельницького, пров. Ентузіастів, вул. Воробкевича та й взагалі весь не-центр. Отоді-то асфальт не буде здаватися таким вже хорошим рішенням)))
Наталіна Губко
Мова не про ультрасучасну бруківку, а а про ту, яку вважають історичною цінністю у Чернівцях,і яка вже не те, що не виконує своєї історичної місії, а вже відверто псує життя…
Ігор Гамаль
В Чернівцях є вулиці де бруківка не перекладалась ніколи, а це як мінімум 80-100 років. І по них їздять автомобілі, і вони зараз кращі ніж деякі асфальтовані дороги.
Наталіна Губко
… Думаю недовго їм залишилося, це раз.А по друге, якби все якісно робили, то не було б особливої різниці між асфальтовим покриттям і бруківкою. Але якщо чесно моя думка як споглядача і споживача як бруківок наних так і асфальтових доріг, то краще б там були грядки чи клумби.А то ніби трактором переорано...)Поодинокі місцини в Чернівцях — це Вам не Головна і Руська з їхнім автопотоком…
Ігор Гамаль
Ні, нормально викладена бруківка — на десятиліття, асфальт — на кілька років.
Наталіна Губко
нормально? Пора забувати це слово...)мрійник
Ігор Гамаль
Ні, не пора. 100 років тому могли нормально викласти, а сьогодні ні?!
Наталіна Губко
у крові в народу немає того, щоб будь-що зробити гарно і якісно.(А якщо є такі, то аких явна меншість, а серед працівників автодорів вдень з вогнем не знайдеш). А нашу бруківку далеко не українці викладали. Та й те, що більшість баблішка осідає на дні чужих кишень відіграє файну роль, але про це вже гвоорено-переговорено…
Святослав Вишинський
Якщо не вміють бруківку якісно стелити, то не навчаться й асфальт класти. Щодо бруківки в цілому: вулиці з бруківкою повинні бути пішохідними. Як і весь історичний центр міста.
Маріанна Антонюк
а де на Руській бруківка? Там наче ж асфальт кругом, перед якимось-там приїздом Януковича пару років тому стелили?
Олексій Пономаренко
Від мосту до Сагайдачного.
Наталіна Губко
починаючи від Турецькго мосту… Руська — це н обовязково Гравітон…
Олексій Пономаренко
Насправді велика проблема у виконанні якихось аварійних та ремонтних робіт. Здається якби не вони то бруківка укладена 100 років тому і досі була б рівненькою. А так мережі зносилися і то там, то там прориви якісь і аварії. Відповідно розкопають, а назад укладують так сяк, ось і перетворюється дорога на хвилі бруківки. Треба перестеляти повністю, але якщо враховувати, що наприклад Головна це основна дорога, модна тільки уявити які будуть затори… Але рано чи пізно це потрібно зробити. Я вважаю що бруківку змінювати на асфальт ні в коєму разі не потріюно, це певний символ міста.
Наталіна Губко
… Та яка є бруківка потребує заміни. Я не хочу вбитися наступного разу,і в такому випадку, бруківка стане символом поламаних рученьок і ніженьок)))
Олексій Пономаренко
Ця бруківка ще стільки ж прослужить, це не асфальт. Звичайно є і розбита, і треба замінити, але повторюсь проблеми не через один камінчик.
Наталіна Губко
Ви їздете за кермом по цих вулицях?)
Олексій Пономаренко
Ні авто не маю, але я їзжу по бруківці на велосипеді, повірте мені, це ще важче ніж на авто))) Ну і на іншому транспорті також пересуваюсь, і розумію про що ви. Але не дивлячись на все це вважаю, що Чернівці у центрі не мають втрачати свою самобутність, красу чи так званий бруківочний шарм)
Наталіна Губко
Ну коли цей шарм набуде зразка Берлінського (то тато так каже, мабуть бачив і знає), тоді можна буде милуватися. п.с. А велосипед то дуже добре, я сама катаюсь)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте